Historia 

2013
Juli: Livet på Välvesta rullar på. Chantine har tyvärr fått lämna jordelivet efter långvarigt problem med ryggen och inom snar framtid kommer även Vanessa att göra detsamma. Tråkigt värre, men Vanessas hov krånglar och hon har tappat livsgnistan efter att hennes bästa kompis Chantine försvann. Jag har alltid haft förhoppningen att Vanessas cysta ska försvinna och förra året verkade hon bättre, men tyvärr. Jag hoppas dock att mina övriga ska visa sig hållbara så man kan komma igång med ridningen ordentligt igen.
April
: Så var äntligen det första fölet ute. Ett stoföl som ivrigt ville se dagens ljus. Carnessa visade tydligt att det var dags när hon på morgonen hade stora vaxproppar och var mer hungrig och pigg än tidigare. Vid 22-tiden gick föllarmet och knappt en timme senare var den lilla prinsessan ute. Carnessa har skött sig alldeles utmärkt och den lilla är söt som socker. Vi har inte något namn än utan inväntar Teklas föl först. Tekla ser ut och närma sig fölning och vi väntar med spänning för att se vad som gömmer sig där inne.
Nu har äntligen Tekla fölat och det blev ett stoföl. Snabbt uppe på benen och är pigg som en mört. Nu har även båda stona fått namn Lykke Li och Lana del Rey efter sångerskor.
Mars: Hoppsan här har det visst gått några månader utan information igen. Frank har varit på utbildning under januari månad hos Anna och William där han hoppades in och fått ridas ordentligt. Vintern har ju inte direkt varit inbjudande att hålla igång hästar, då isiga vägar gjort att vi inte kunnat lämna gårdsplan med transporten. Nu har han vilat en månad och ska sättas igång igen. Vanessa vrickade sig eller något liknande i början på året och har också fått vila, men ska nu skrittas igång igen.
Vi närmar oss fölning med stormsteg då både Tekla och Carnessa är beräknade i mitten av april. Båda har fyllt på ordentligt i juvren och är påverkade av sina stora magar. Ska bli så spännande att se vad som tittar ut :-)


2012
Oktober: arbetet med hästarna fortsätter. Frank rids både på bana och i skogen. Busig men ändå en snäll kille som går fram överallt utan att blinka. Vanessa och Channie skrittas och jag kan förhoppningsvis rida igång dem lite mer ordentligt i december-januari.
Juli:
sommarvärmen är som bortblåst, men hästarna njuter av att slippa insekterna i alla fall. Hästarna har gått på lite sparlåga, men ska nu sättas igång igen. Vanessa får börjas skrittas, Channie skrittas också och Frank ska börjas sättas igång efter sommarvilan. Tekla och Carnessa är dräktiga på sina 45 dagar också.
En tråkig händelse har vi också hunnit vara med om. I helgen som var hittade jag vår fina 1 årshingst Le Rouge död. Han har tagit sig ur sin hage, traskat ner till ridbanan och på något sätt fastnat med hela kroppen i trådarna och inte kunnat ta sig upp. Den synen och chocken hoppas jag att jag slipper vara med om igen. Han var så otroligt snäll och trevlig att jobba med och supersnygg att titta på. Han har lämnat oss i stor sorg och saknad. Jag hoppas du har det bra i Trapalanda :’-(
Juni: Både Carnessa och Tekla är dräktiga på sina 17 dagar med Lasandos, hoppas på två nya stjärnor nästa år. Vanessa är behandlad och ska vila i två veckor till innan hon försiktigt får skrittas igång igen. Under tiden som hon skrittas har jag fått låna en 6 årig valack e: Rambo - Maraton som jag ska utbilda till september. Ska bli ett spännande pojekt och det gör att Vanessa kan få en försiktig igångsättning men jag kan ändå hålla igång ridningen. Frank fick följa med på Södermanlands Hästavelsförenings jubileumsutställning och visade upp sig som en stjärna bör, nästan i alla fall. Lite bus och hyss hittade han på men domaren Morgan Johnsson gillade honom och gav han 98888-41p och mycket beröm :-D
Maj
: Så har jag fått ändra lite i Vanessas plan. Hon visar tyvärr en reaktion på hoven där cystan sitter och ska nu behandlas och vila en period innan vi lugnt ska sätta igång igen. Men jag provade att sätta igång med tanken att det kanske inte skulle hålla. Tråkigt bara eftersom jag gärna vill träna och tävla.
Frank laddar upp inför 3 årstestet och har nu även fått sina hingstsiffror RNF 205. Blir lite mer på riktigt när siffrorna har kommit. Återkommer med hans resultat på 3 årstestet.
3 årstestet är nu avklarat med STORT +! Frank skötte sig utmärkt, trotsade en del innan visning bara med blåmärken på visaren som följd... Men vad gör det när han hoppade som en kanon och fick dubbla diplom :-D 98887 exteriört, 9 på galopp och 9-10! i löshoppning. Älskar min lilla ponny och hoppas nu att någon hingststation eller avelsintresserad skulle vilja låna honom. Annars hoppas jag att han får några ston i år här hemma.

April
: Vanessa och jag har varit på första hopptävlingen tillsammans. En klubbhoppning 90 och 100. Knoppade och fixade henne och sen bar det av med TOK-taggad häst. Laddad till tusen på framhoppningen, men lugnade ner sig på banan och gjorde två klockrena felfria rundor. Så härligt och roligt :-D
Nu har Vanessa och jag varit ute på första dressyrtävlingen. Vesslan skötte sig fint, lite spänd och fixade till med ett byte i galoppen. Domarn va lite snål tycker jag, vi fick 60,6%. Nu laddar vi för nästa start och första fälttävlan :-)

Mars
: Snön och isen har försvunnit och våren kryper närmare för varje dag. Vanessa och jag tränar dressyr för fullt och nu börjar det bli dags att hoppa lite smått. Så himla kul att rida igen. Har suttit på Frank i skritt och trav, hur härlig som helst. Carnessa känns inte redo för 3-årstest utan det blir betäckning lite tidigare istället. Vi har tänkt att betäcka både Carnessa och Tekla med Lasandos. Annars laddar vi mest för Franks avelsvärdering i slutet på mars.

Så var det då äntligen dags för avelsvärdering i Vetlanda. Tvättade Frank som en galning och sen packade vi in oss och styrde nosen mot Småland. Väl framme skötte sig Frank kanon, hur cool som helst och mest intresserad av sin mat.
Dagen D började med löshoppning och Frank gjorde ett kanontest och fick mycket beröm. Veterinär utan anmärkning. Vid exteriörbedömningen fick vi skritta och trava hur många varv som helst, något visaren inte tränat inför... Men Frank skötte sig lika fint där, lugn och avspänd.
Tillslut var det dags att gå på ring. En efter en plockades 3- och 4åringarna bort och kvar fanns tre 3åringar. Nervös = JA!!
Frank blev kvar till sist och vann hela kalaset, fick bla 9 9 i löshoppningen... Min gångartsponny har visst blivit hopponny :-)
Nöjda och glada har vi nu kommit hem och nu börjar ju tankarna snurra i skallen. Ska vi lösa licens, låna ut, ha kvar honom själv...


Februari: Vanessa känns fortsatt fräsch och tävlingsplaneringen har börjat så smått. Har passat på att klippa henne, med lite mer muskler ser hon nästan ut som en tävlingshäst.
Frank och Carnessa har varit hos tandläkaren och dragit ut vargtänder och mjölktänder som var på väg att lossna. Både skötte sig mycket bra. Frank är anmäld till avelsvärdering i Vetlanda. Hoppas att han charmar domarna :-)
Åringarna växer och ser ut som raggiga troll, blir spännande att se vad som döljer sig under vinterpälsen.

Januari
: Nytt år och nya möjligheter! Vintern har varit snäll mot oss, med lagom mycket snö och inte fullt så kallt som tidigare år. Hästarna utvecklas och det ska bli spännande att se vad som händer med dem under året. För tillfället har vi fem stycken till salu och jag hoppas att någon av dem hittar ett nytt hem i år. Jag har sedan oktober skrittat igång Vanessa och hoppas att hon håller för ridning och lättare tävling. Än så länge verkar det lovande.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1990 Börjar rida på Äppelvikens ridskola i Bromma, sju år gammal. Hästarna kom snabbt att bli ett stort intresse och jag red på ridskolan i nästan två år.

1992 Flyttar vi till Nyköping från Stockholm, till min pappas föräldragård. Familjen åker över till Gotland och köper russet Mimmi, som både jag och min syster tävlade flitigt.
1993 Mimmi betäcks med welsh hingsten Bostorps Bravad.
1994 Lille Demon kommer till världen. Mimmi sätts sedan igång och tävlas igen, samtidigt som letandet efter D-ponny börjar. Vilket skulle komma att ta lite tid.
1995 Mimmi och jag debuterar i fälttävlan och kommer tvåa. (Blodad tand)
1996 Efter att ha letat ponny i nästan ett år, köper vi -96 " guldponnyn" Fredriksbergs Garp. Tack vare honom fortsatte tävlandet inom fälttävlan.
1997 Tävlar Garp under året i både dressyr, hoppning och fälttävlan. Lillasyster får new forest ponnyn Patrik VI.
1998 Debutarade MSV fälttävlan, fast jag sagt att jag ALDRIG skulle rida den stora klassen. Deltog i NM och SM och var även hemmareserv till EM. Köper två dräktiga ston och ett fyraårigt sto från Fredriksbergs stuteri. Spännande att får föl igen.
1999 Framgångarna fortsatte, jag och Garp var en del av Sveriges lag i EM på Strömsholm. Vi tog NM silver detta år individuellt och lag-SM brons. Deltog även på SM i både fälttävlan och dressyr. Första fölen föds på gården, Amie och Ariel. Två underbara föl med stor utstrålning och trevliga gångarter.
2000 Passerat 16 års gränsen med både lättnad och besvikelse. Tar äntligen SM guld på Garp. Deltog även i dressyr SM + att jag och Garp red i laget som deltog i Lag-SM i dressyr. Årgång två föds, Bie, Bon Jovi och Birke.
2001 Rider Garp i elitlaget i hoppning och dressyr, samtidigt som jag börjar rida fullblodskorsningen Black Velvet. Tredje årgången föds, Cavallo och Celine. Patrik VI säljs efter stora framgångar med lillasyster. Köper två halvblodsston, Vanessa A och Chantine, då tre år.  
2002 Tar Lag-SM guld med Blackie och Åkerbokillarna Magnus Gällerdal och Gustav Samuelsson. Garp säljs, stor sorg för hela familjen. Fjärde årgången föds, Diva och Dido. Halvblodsstona får komma ut på sina första tävlingar. Båda kvlar till breeders i fälttävlan, men endast Vanessa får följa med dit. Ariel och Amie visas på treårspremiering. Ariel får 41 p och diplom, Amie får 39p. 
2003 Vi beslutar att ta en "time out" i avelsarbetet och istället satsa på halvblodsstona. Vanessa kvalar till femårsbreeders i fälttävlan. Bie visas på treårspremiering, 39p och klass ett.
2004 Fortsatt satsning på Vanessa och Chantine. Vanessa kvalar in till breeders för sexåringar, men pga ryttarskada deltar vi inte.
2005 Vanessa Placerar sig i alla CNC* starter, debuterar 1,30 och CIC*. Skadar sig dessvärre på sensommaren och får invänta debut i CNC** till -06. Chantine betäcks med Briars halvbror och den nygodkände hingsten Okeanos. Vi betäcker Hannah och Imra på nytt, båda med Fredriksbergs Kavat. Bon Jovi visas på kvaliten och vinner där femåringarnas allround, med diplom. Deltar senare i rikskvalitetsfinalen och kommer där tvåa. Tänk att vi hade en ny guldponny i stallet.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
2006
Mars: Channies föl närmar sig med stormsteg. Hon har börjat släppa ner mjölk i juvret, spänningen stiger. Imra är rund och go (tvillingar?). Hannah har tyvärr inte blivit dräktig och kommer därför att åka iväg på betäckning i maj. Planen är att betäcka Hannah med Kantje´s Umberto och Imra med Willoway Goldigger. Channie har vi inte bestämt än, avvaktar tills Okeanos avkomman är född.  
April: Vanessa har tyvärr fått en varning på en sena och ska bara ledas i en månad. Vi hoppas att hon kan vara igång och gå fälttävlan på Strömsholm, men då kanske i enstjärniga klassen. Channies föl är beräknat till fredag den 7:e, övervakningskamera är uppsatt och vi längtar. Channie fölade med bravur natten den 13:e. Ett fint hingstföl som försökte resa sig innan mamman orkade upp. Han hade en kaxig uppsyn direkt. Bara att komma på ett namn...
Maj: Nu är "Colle"  3 veckor gammal och har fått hovarna raspade. Channie ska betäckas om med Okeanos igen, men vi betäcker inte om Imra och Hannah, utan avvaktar med dem till nästa år, då dem ev. ska betäckas med en dansk New forest hingst. Imra har gått några dagar över tiden, kanske blir det en liten Elvis. "Colle" skulle nog bli väldans glad då.  9 maj - Imra fölade 02.30, ett kaxigt stoföl, tyvärr med ngt sned frambensställning. Men det får vi fixa. Har redan galopperat runt och gjort några capriolé. Chantine har vi transporterat till Flenmo där hon ska betäckas med Okeanos.
Lilla Enya är enormt kaxig och går inte att släppa lös, för då är hon någon annanstans och springer. Håller sig långt från mamma och hon studsar mest hela tiden. Vi får även akta oss för hennes bakben som snabbt kommer farande och ska sätta sina märken i våra ben. Vi har bestämt att investera i en skrittmaskin (4 hästars) som kommer att underlätta arbetet med hästarna då jag ska läsa mina sista år på lärarhögskolan och Bella ska börja studera till hösten. Vi kommer att kunna hålla igång hästarna på ett helt annat sätt och det kommer även hjälpa Vanessa att stärka sina senor ytterligare för att förhindra fler skador. Skrittmaskinen kommer troligen inte att bli klar förrän i augusti, så hästarna får passa på att njuta av lugnet hela sommaren. Idag 22/5 fyller Mimmi 23 år. Hon ska få lite extra morötter till kvällen. 
Juni: Nu är Chantine, Coudoux, Hannah och Diva på sommarbetet. Vi fick ta en heldag och byta all tråd och fixa med stängslet, hästarna stortrivs och får äta upp sig lite. Chantine är dräktig och ska tillbaka efter midsommar och kontrollera 45 dagars dräktighet. Diva får gå som sällskap tills midsommar, sen ska hon ridas in. Vi har varit och hämtat 4:a åriga Snövit i Örebro, jag ska utbilda henne och förhoppningsvis kan hon gå en debutant till hösten.
Juli: Vi har kört iväg My till Frida i Örebro och Dido till Grete i Mariefred. Mysan ska få starta i både hoppning och fälttävlan med Frida och förhoppningsvis hittar vi en köpare till henne. Grete ska ta sig an Dido under sommaren och rida in henne och träna lite lätt. Vanessa är friskförklarad och ska sättas i gång ordentligt, får dock inte börja hoppa förrän i september. Grundarbetet med skrittmaskinen har börjat och snart kommer stommen på plats. Nu har vi pressat allt hösilage, så nu är vintern räddad. Hästarna står inne under dagarna då bromsarna har vaknat till liv och håller på att äta upp dem, det värsta med sommaren.
Augusti: Nu har vi äntligen fått igång Internet efter ett åsknedslag som slog ut både telefon och Internet. Bon Jovi har startat i två debutantfälttävlan med mycket bra resultat och vi har hittat hans gren. Amie har debuterat lätt klass i fälttävlan även det med bra resultat. Lille Coudoux har visats på gårdsvisning med 45p som slutresultat, ska den 27 visas på fölchampionatet här i Södermanand.
Nu har Coudoux visats på fölchampionatet och fick hela 48p, två nior och en andraplats! Han skötte sig alldeles utmärk, som om han inte gjort annat. Han får starta på riksvisning, men vi har valt att starta Bon Jovi i lätt fälttävlan istället. Skrittmaskinen är ännu inte i gång, vi väntar med spänd förväntan över hur hästarna ska reagera.
November: Oj nu är vi redan i november och avvänjningen av fölen har börjat. Det gnäggas lite under nätterna, men annars sköter dem sig exemplariskt. Hästarna som står uppstallade har gått i skrittmaskinen i två veckor nu, utan några som helst problem, när de väl fattade att grindarna rörde på sig. Bilder på skrittmaskinen kommer inom kort. Vanessa har  varit med på två hopplektioner nu plus några träningsrundor här hemma. Hon tycker att det är jättekul och senorna har inte reagerat något ännu, skönt.
December: Ett blött december har börjat, fölen är avvanda och klarar sig bra utan sina mammor. Vanessa är besiktigad utan anmärkning, vilket är väldigt skönt, så nu satsar jag på lantliga EM i september-07. Hagarna står under vatten, skulle tro att hästarna snart behöver flytväst, hihi. 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
2007
Januari: Nu har vi äntligen börjat ett nytt år, Vanessa har tyvärr fått en stor hovböld och har nu varit halt i två veckor, jag hoppas verkligen att det går över snart. Vi väntar på snön, som inte tycks vara på väg än, vi får väl se om den dyker upp överhuvud taget. Roligt att så många är intresserade av att vara fodervärdar till våra ponnyer, synd att det inte är lika många som är intresserade av att köpa dem, men , men vi kan inte få allt här i världen.
Vanessa har börjat året med att skada ett ligament i hoven och ska ha minst ett halvårs vila. Inte roligt alls med tanke på hur bra och fräsch hon har varit hela hösten. Tyvärr kan inte veterinärerna garantera att hon blir bra, det är bara att vänta och se. Amie och Bon Jovi har fått varsin fodervärd och åker till dessa inom kort, jättekul. Nu söker vi bara ryttare till fyra orutinerade ston plus två avelsston.
Äntligen har snön och kylan kommit, det var verkligen på tiden. Hästarna trivs i snön och pulsar väldigt gärna fram. "Colle" ska snart åka till en granne där han ska få gå med andra hingstar och växa till sig. Vi mätte honom häromdagen och han är nu 147 cm i mankhöjd.
Februari: Februari passerade snabbt, med ganska mycket snö här i Nyköping. Colle flyttade över till grabbarna hos grannen och det har fungerat jättebra, han fann en kompis i 2-åringen Rolle som han nästan är lika stor som. My och Jossan trivs bra hos sina fodervärdar och de sköter sig exemplariskt. Vanessa har stått över en månad i boxvila, något som hon, över förväntan, accepterar bra.
Mars: Nu har Vanessa stått två månader i boxvila och nu har vi äntligen börjat få gå promenader, 5min/dag. Hon tycker att det är jättekul att få komma ut och hon markerar bara lite grann nu. Chantine har börjat fylla på mjölk i juvret och nu är det bara tre veckor kvar till fölning. Det är jättespännande och vi hoppas att på ett lika fint föl som Coudoux.   
April: Vanessa är äntligen ohalt, men har fortfarande boxvila och får endast gå korta promenader. Men det är skönt att se att hon blir bättre och att rehabiliteringen går framåt. Chantine har haft vaxproppar i flera dagar, men så äntligen i natt (tisdag 10/4) födde hon en liten hingstunge. Han är otroligt lik sin storebror Coudoux, men uppträder mer kaxigt. Han har fått vara ute en stund i vår paddock och började direkt att dra i elrepen och han pratar konstant när man är inne hos dem. En riktig liten sötnos!
Nu har Cassius Pooh flyttat hem till oss. En stor femårig bebis e: Cortus och han hoppar som en katt. Målet i år är att rida fialen för femåringar i fälttävlan.
Maj: Imra har flyttat till sin fodervärd Ellen-Ann Eriksson där hon ska betäckas med hingsten Komet. Vi tycker att det ska bli väldigt spännande och hoppas liksom Ellen-Ann att det blir ett svart föl nästa år. Cassius har varit hos oss i två veckor nu och allt fungerar jättebra. Han är otroligt snäll och samarbetsvillig och jag tror att han kommer att göra bra resultat ute på tävlingsbanorna. Första dressyrtävlingen sker 13 maj på en grannklubb och vi ska starta i LB:2 och LB:3, spännande.  
Nu har Cassius och jag startat i tre tävlingar; första dressyrstarten gick mindre bra, han tittade på allt och glömde bort hur man fattar galopp och liknande, men till klass två fixade det till sig och vi blev precis utanför placering med endast 3 p och 8 p från segraren. Tävling två var hoppning och där red vi felfritt i 0,90 och ett pet i 1,00, jättebra enligt mig. Tredje tävlingen red vi dressyr igen, endast 2 p från placering denna gång. Nu har vi börjat vår uppladdning inför debutant i Örebro.
Bon Jovi och hans fodervärd Matilda blev 4:a i debutant fälttävlan i Bollnäs 26-27/5, stort grattis från oss.  
Augusti: Oj, redan augusti och jag har slarvat med rapporteringen. Ariel har under en månad bott hos sin fodervärd Ellinore och det går jättebra för dem, kul med nästan dagliga rapporter. Cassius och jag debuterade La dressyr på hemmaklubben och fick hela 64% och en 3:e placering, jättekul! Detta följdes upp med en 7:e placering på Ålbergas debutant där vi skrapade ihop hela 67% och en felfri terräng. Så nu laddar vi inför Eken 1:a sep där vi ska rida lätt klass. Om vi klarar lätt klass där är vi kvalade till Breeders i Plönninge, så vi hoppas på att allt går vår väg. Den 25 ska vi visa Chantine och Casino på fölvisningen i Björkvik, det ska bli jättespännande.  
Chantine och Casino skötte sig jättebra på fölvisningen och Casino fick poängen 987877 - 46p och klass 1.
September: Cassius och jag kvalade till breeders på Ekens tävlingar. Vi fick 63% i dressyren, 4 fel i hoppningen och felfri terräng med lite tidsfel. Vi slutade på 13:e plats och det var 11 placerade, men jättekul att vi kvalade till Plönninge.  Chantine har börjat gå i skrittmaskin och jag har skrittat ut henne några korta turer, hon är så snäll lilla mamman.
Plönninge inställt och flyttat till Gärds i oktober istället. Hoppas på bra väder och efter Plönninge väntar bara träning oktober ut för att sedan förbereda för en månads vila i november.
Oktober: Breeders är nu avklarat och det slutade med en 8:e placering i breedersklassen, jättekul! Cassius var väldigt spänd i dressyren, fick ett pet i hoppningen och felfri terräng, dock mycket stark. Hoppas på att kunna lägga upp film på hemsidan snart, men ni vet datorer =0... Vi avslutade tävlingssäsongen med två 1,10, ett pet i första och två i andra, men han hoppade väldigt bra och lugnt. Vi har nu tagit bort Hannah, hon har haft en långvarig hälta på ett bakben, som tyvärr aldrig läkte ut. Men nu ligger hon begravd på gården och vi hoppas att hennes avkommor ska göra fortsatta bra resultat.
Ariel har blivit kanonfin och har nu tävlat hoppning på riktigt för första gången vilket resulterade i felfri på LD och dubbelnolla i LC men utanför placering. Stort grattis och lycka till i fortsättningen. Jossan ( Bon Jovi) har tävlat i div II och tog storslam sista omgången och vann båda klasserna plus i laget, Grattis, grattis.
Vanessa har varit på Ultuna och magnetröntkat hoven för att se om ligamentet var skadat, men döm om vår förvåning när det visade sig att hon enbart har en cysta bak i hoven som troligen går att spruta bort. Om den inte går bort får hon i alla fall gå till avel, vilket är jättekul. Men blir hon bra får ni  se upp i vår för då kommer jag med tre kanonhästar. 
November: Nu har första snön kommit och hästarna tyckte det va väldans kul att rulla sig och fara runt i hagarna. Dock tyckte Casino att den vita marken va väldigt underlig att gå på och han smög ut från stallet den första dagen. Calle (Cassius) & Casino släpptes ihop med Colle (Coudoux) och Rolle (Rolls Royce) och allt gick jättebra första dagen, men Calle trodde att han var hingst, skrek och for runt som en galning och naturligtvis var han tvungen att dra av sig en framsko, suck! Andra dagen trängde Rolle ut lilla Casino och grabbarna fick sära på sig igen, hästar... Vi väntar fortfarande på att Vanessa ska få opereras, men i väntan på det går hon i hage med Chantine och Enya och blir tjock. Hon har en viss förmåga att lämna hösilaget sist av tjejerna. Casino är nu avvand och det gick jättelätt, men Channie är lite ledsen fortfarande.
Puh, en hektisk vecka (v.47) är nu till ända. Vanessa har opererats, men tyvärr kom man inte åt cystan från hoven, så nu ska hon istället sprutas med cortison och förhoppningsvis ska cystan minskas. Hon har nu fått två veckors boxvila och hon är väldigt upprörd och tycker inte alls detta är roligt. Casino skar upp örat och fick åka själv till Strömsholm, samma dag som vi skulle hämta hem Vanessa, och han är nu sydd med 8 stygn. Örat hänger lite åt sidan och vi hoppas att det rätar upp sig när såret har läkt, men annars kommer hans öra att hänga lite, gulligt... Calle och jag har tränat  för Piia Pantsu uppe på Runstens anläggning i Södertälje och vi hoppade terränghinder inomhus, jättekul, men hästen! blev lite sur när vi skulle träna galoppombyten så han skickade av mig, tack för den och nu sitter man här med väldigt öm nacke och halv hjärnskakning (enligt min diagnos). Men det var himla kul att träna på terränghinder och han skötte sig jättefint, va inte speciellt tittig.
Familjen Fredin som har varit fodervärdar på Amie under året har beslutat sig för att köpa henne och satsa på henne, jättekul och vi håller tummarna för er i framtiden. Vi har tyvärr fått ta det tråkiga beslutet att ta bort Bie. Hon har nu under tre års tid fått återkommande fång och i år med hovbensrotation och kraftiga återfall. Jättetråkigt men hon klarar inte av att gå i hage eller äta någon form av gräs alls, så hon kommer att få det bättre i Trapalanda. 
December: Nu har Bie fått somna in och vi sörjer naturligtvis vår fina ponny enormt mycket, men som uppfödare och hästägare tvingas man ibland att ta dessa extremt svåra beslut. Allt för hästens skull. Vanessa har haft två veckors boxvila och har nu blivit sprutad med cortison i hoven och hon ska få börja ridas lite smått. Just nu markerar hon dock fortfarande, men jag hoppas att det är på övergående. Calle har lite vintervila då det börjar bli slutrusch i skolan med mycket att göra. Han hoppade kanon på sista träningen innan vilan och januari kommer att bli uppbyggnadsmånad för honom och Chantine.   
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
2008
Januari: Oj, oj så är det redan ett nytt år, jag undrar var tiden tar vägen någonstans när man blir äldre. Jag har hunnit fylla 25, fått jobb som förskollärare på en nystartad förskola i närheten och en ny satsning mot kommande tävlingar är på G. Fälttävlanssäsongen blir kanske inte som jag först tänkt mig, då det har kommit nya regler och jag får se vart min satsning ligger i år, det beror lite på hur hästarna känns. Chantine och Cassius har satts igång efter vintervila, tack och lov för skrittmaskinen då igångsättningen blir kortare än tidigare år. Vanessa ska tillbaka till Strömsholm och vi får se vad de säger där, hon är fortfarande lite halt, men vi hoppas på att kunna betäcka henne i vår då jag inte riktigt hinner med 3 hästar.
Mars: Jaha, då har snart mars passerat också och vintern har kommit till Sverige. Jag har ridit Vanessa några gånger och hon verkar trivas med att komma ut men vi har beslutat att betäcka henne i maj med Cartier, en hingst e: Contender som i år tävlas av Niklas Jonsson. Jag och Cassius är färdigkvalade för lättklass, skönt för nu kan vi satsa på mer träning och inom en snar framtid debut i 1,20 m. I början på april bär det av till Tyskland och träning och en lätt klass fälttävlan där. Ska bli jättekul att se vad han går för lilla hästen.
Channie är halvt igångsatt, tyvärr räcker inte tiden till, men jag hoppas att hon kan gå div III hoppning i maj, men vi får se. Jovi har vunnit sin första LA i dressyr, stort grattis.
April: Ytterligare en månad har passerat förbi i rasande tempo. Cassius och jag har hunnit vara i Luhmühlen och tränat för Janne Jönsson och Bo Jenå, plus startat i en lätt klass i Bordesholm, norra Tyskland. Träningarna gick jättebra och tävlingen mindre bra. Han var spänd i dressyren, hade ett pet i hoppningen och felfri terräng, men med en himla massa tidsfel. Cassius har lite svårt att lämna de andra hästarna, men med lite om och men gick det. Sen bar det hemåt och en mycket seg vecka följde med en väldigt trött häst och ryttare. Sedan var det dags för första omgången av div III dressyr där det började bra med en individuell seger i LA:1 och en andraplats i LB:2, slagen med ett poäng och där laget även segrade. Kanonkul och nu följer uppladdning inför omgång 2. Vi har ridit en lättklass i Mantorp och där hade vi 50, 3straff i dressyren, klart godkänt, ett pet i hoppningen och lite tidsfel i terrängen, men han gick som en klocka och krånglade ingenting vid starten. Vi tog en 9.e placering, jättekul!
Diva har flyttat till sin fodervärd Vickan, Gnesta där hon ska utbildas i bland annat Natural Horsemanship och westernridning. Jovi har återigen vunnit i dressyr, kul med en stjärna till.
Maj: Nu laddar vi upp inför Trossnäs och lätt klass, följt av debut i 120 plus andra omgången av allsvenskan. Ska bli spännande att se hur han hoppar 120. Vanessa är betäckt med Cartier och Imra har fått ett stoföl hos sin fodervärd och hon ska ev betäckas om igen.
Juni: Efter lite vila är nu Cassius igång igen. Han har haft lite problem med sitt kors efter Tyskland men är nu helt fräsch och på gång igen. Nu har vi siktet inställt på Trossnäs i midsommar och sedan ska vi till Mariefred på hoppmeeting. Chantine har en hopptävling inbokad i juli, får se om vi får runt sadelgjorden. Hingstarna är på bete och blir bara snyggare för varje dag. Målet för Colle är förberedande hingstvisning i november. Vanessa ska ultraljudas för sina 45 dagar veckan innan midsommar, hoppas, hoppas att allt är bra. Själv har jag nu klarat min C-tränar examen i fälttävlan och hoppas på lite träningar under sommaren.
Midsommar har passerat och Vanessa är dräktig på 45 dagar, hoppas, hoppas på ett stoföl. Jag och Cassius startade lättklass i Trossnäs och inledde med en kanondressyr 73,5% - 39,8 straff och sedan felfritt på resten. Verkar som om vilan har gjort honom gott. Nu hoppas jag på att kvala till * som vi i så fall debuterar i Bollnäs, mitten på juli.
Denna helg (28-29) har vi hopptävlat, 110 + 120 båda dagarna. Första dagen var Cassius het och laddad till tusen vilket resulterade i en felfri ritt i första klassen och tre ner i andra, men som sagt han var väldigt på G. Andra dagen var han betydligt lugnare och gjorde en klockren felfri runda i 110 och i 120. Så himla skönt för nu innebär det att vi kan starta * i Bollnäs och att vi är färdigkvalade till Breeders. 
Augusti: Efter lång tid av datakrångel och ett nytt moderkort på denna kan jag äntligen uppdatera hemsidan igen. Sedan sist har Cassius och jag debuterat * klass och första starten i Bollnäs gick bra tills 4:e hindret i terrängen där vi fick 2 stopp. Sedan flöt resten av banan perfekt! Andra starten i * gick av stapeln under Lag-SM i Bunge på Gotland, samma plats där jag och Black Velvet tog Lag-SM guld 2002. Cassius och jag inledde med en bra dressyr, ett pet i hoppningen och avslutade med en felfri terräng både på hinder och tid, vilket resulterade i en 5:e plats. Helgen efter red vi KM i dressyr och skramlade där ihop hela 78% - två 9or i LA:3 och segrade därmed i KM =). Dagen efter red vi KM i hoppning och första starten i avd A. Vi nollade i båda klasserna men hade pet i omhoppningen, men i och med att det var första starten vet man inte hur mycket man vågar trycka på och Cassius laddade på ganska bra. Nu laddar vi inför Mantorp, därefter Breeders och avslutningsvis internationell i Täby.
Bon Jovi och Matilda har varit ute och vunnit debutant i Bollnäs, placerat sig i 2 st regional FEI dressyr och vann en klass under New Forest SM i Vetlanda, där Jovi även fick 40p och guld på utställningen. Jättekul och nu hoppas vi på att han sköter sig lika bra i elitdressyren i höst.
September: Får fylla på i efterhand eftersom jag slarvat med att skriva...
Cassius och jag red 6 års breeders i fälttävlan nere på Plönninges fina anläggning. Det hela började bra med att jag dagen före avresa fick diagnos lunginflammation sedan två veckor, tack för den men jag kämpade på under helgen. Dressyren flöt på bra med tanke på att vi knappt tränat på två veckor. Han var väldigt pigg och allt gick lite snabbare än vad det brukar men jag orkade inte hålla emot honom, vi låg i alla fall på en 4:e plats. Hoppningen gick dag två och den var en katastrof för vår del med en "liten" häst som gjorde som han ville och drog genom hela hoppningen så att tre bommar föll och det blev även ett kraftigt ras i resultatlistan. I terrängen gick han däremot kanon och vi nollade både på hinder och tid och flertalet ekipage hade stora problem så vi klättrade upp till en 4:e och sista placering! Jättekul och det var skönt när tävlingen var över och man kunde åka hem och fortsätta kurera sig.
Helgen efter debuterade vi CCI* alltså internationellt i Täby. En bra dressyr, första gången med frack och hatt, tyvärr ett stopp i terrängen men inte på hinder, utan Cassius fortsatte rakt fram när jag skulle svänga till höger och vi tvingades tyvärr att korsa vår egen väg och 20 straff fick vi för det. Tredje dagen var det hoppning och ny veterinärbesiktning. Jag trodde att min häst skulle vara lite trött, men inte då... Han galopperade under vetbesiktningen och studsade hela vägen bort till framridningen, men när vi väl började hoppa gick han jättefint. Vi rev två hinder men det var med mycket liten marginal. Är mycket nöjd med denna säsong och laddar inför 2009 och unghäst VM för 7 åriga hästar. 
Oktober: Vi har ridit andra omgången av div II dressyren och vårt lag slutade på en andra plats även denna omgång. Själv var jag och Cassius placerade 4:a i framridningsklassen, en LB:3 och 3:a i lagklassen, en LA:3. Jättekul! Som det ser ut nu har vi bara en dressyrtävling kvar detta år och efter den ska Cassius få en välförtjänt vila.
November: Vi har visat Colle på hingstvisning och han gjorde en uppvisning med plus i kanten, tyvärr blev han inte rekommenderad men kanske att jag visar honom nästa år igen. Han hoppade bättre än någonsin och var lugn och samarbetsvillig. Jag ska försöka lägga ut film på honom snart.
December: Jaha, så var det december igen och vi närmar oss jul och ett nytt år. När jag ser tillbaka på året har jag mest positiva bilder och jag är glad över Cassius stora utveckling. Just nu har han lite vila efter en rundsmörjning men ska börjas skritta igen. Han är väldigt laddad och arg och det resulterade i att han för några veckor sedan bet mamma i örat så att hon fick sy 5 stygn.... Annars laddar vi inför vår och kommande tävlingar.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2009
Januari: Så var vi inne i mitten av januari, tiden går så fort när man blir äldre.  Hästarna är igångskrittade och ska börja jobbas lite smått, Colle och Enya ska ridas in och tävlingsplaneringen är i full gång.
Februari: Cassius har vi efter lite om och men konstaterat att han har ehrlischias och han ska behandlas för det, hoppas att det löser sig snart. Stona blir bara tjockare och tjockare, ska bli mycket spännande att se vad det blir.
Mars: det tar tid med Cassius och vi har precis fått börja skritta igång igen, blir inte riktigt som jag tänkt mig denna säsong. Vi har köpt en halvsyster till Cassius som är dräktig med Cartier precis som Vanessa. Nike är triangelmärkt och ska bara användas i aveln, hoppas på lovande och fina föl.
April: Efter mycket lång väntan och en sprickfärdig Vanessa föds så äntligen lilla Carnessa, ett mycket vackert stoföl. Ser väldigt fin ut och efter ett par dagar har hon blivit mycket social. Ska bli kul att följa hennes utveckling då jag tänker spara henne till mig. Cassius och jag har äntligen fått komma ut på tävling igen, han skötte sig mycket bra, nu är vi i alla fall kvalade till att rida lätt klass i Runsten.
Efter två veckors mysande med föl har Carnessa blivit akut sjuk i navelinflammation och tvingats åka till veterinär som opererat henne. Det tog mer än tre veckor för stackarn att återhämta sig och vi hoppas på att hon har gjort sitt hos veterinären.
I slutet på April fölade Imra och hon fick ett litet hingstföl som vi efter lite namnletande döpte till Frankie Boy. Hoppas på att han blir svart som sin far.
Maj: Har ridit fälttävlan på Cassius och han har skött sig över förväntan. Lite spänd i dressyren första tävlingen, men annars gick han som tåget och kändes super i terrängen.
I slutet på maj fölade så äntligen Nike och det blev ett litet stoföl som vi döpt till Charlie J efter Nike och Cassius uppfödare. Tyckte att det var en rolig grej och vi ska fortsätta på det temat att döpa fölen från Nike till namn på folk som betyder något för oss.
Juni: Charlie satte vi ut på annons när hon bara va en vecka gammal och efter ett par dagar såldes hon till Ros-Marie från Hofors. Charlie flyttar i januari och vi hoppas att Rosie får står glädje av henne. Casino är även han såld fast till småland, vi önskar även Cattis lycka till i framtiden med Casino. Efter tävlingarna i Maj har Cassius känts konstig och vi tog en liten tripp ner till Skåne för att kolla upp honom. Visade sig att han fortfarande hade problem med ehrlischias så han har fått genomgå ny behandling och ska få skrittas igång i augusti. Det va denna säsong....
Sambons häst Murre sparkade sig illa i hagen och har sedan maj stått på boxvila och efter en operation och borttagande av ett trasigt litet ben hoppas vi på att han också ska få sättas igång i slutet av sommaren. 
Juli: Chantine och Nike har inte velat bli dräktiga, Channie är på sitt 4:e försök och Nike sitt andra. Vi håller tummarna för att de är dräktiga, ska kollas i början av augusti. Vi har även beslutat att vi ska köpa ett till avelssto, det blir Tekla e: Turban Rose som har tävlat upp till CIC *** med mycket bra resultat. Vi hoppas att vi ska få fina föl efter henne.  
Jovi och hans fodervärd, (som nu har sagt att de ska köpa honom) och jag var uppe i Örebro på New Forest SM och där tog dem 3 placeringar på 5 starter. De vann första klassen i dressyren och sedan blev de 4:a i de två andra dressyrklasserna. Jag visade Jovi och han fick 39 p men en 9:a på skritten. Hoppningen gick inte lika bra utan de hade tre nedslag i båda klasserna, men vi är mycket nöjda med helgen. Vi tror att Cissi, som hans nya ryttarinna heter kommer att få mycket roligt med Jovi och att de kommer nå stora framgångar tillsammans. Roligt är också att han inte bor så långt hemifrån så att vi kan träffa honom hur mycket vi vill.
Augusti: Vi har visat Charlie J på fölpremiering och hon slutade som 2:a med 47p -886889 = klass 1. Hon skötte sig jättebra och fick goda lovord inför framtiden. Nike visades för stamboksföring och fick ett B. Vi skulle ha visat Carnessa och Vanessa också, men Carnessa har precis hamnat i en växtperiod och såg inte så fin ut, därför fick dem stanna hemma.
Channie visade sig inte vara dräktig, men både Tekla och Nike var dräktiga på sina 18 dagar. Nu hoppas vi att det håller hela vägen och att vi får två fina föl nästa sommar.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2010
Maj: Med datakrångel, byte av dator och för att det tagit lite tid för mig att göra om sidan så har det inte kommit någon uppdatering, men nu äntligen.
Nasse och Murre (Cassius och Murchielago) har äntligen fått komma ut på tävlingsbanan igen och nu hoppas vi på att vi kan hålla oss fräscha resten av året. Chantine och Vanessa är på betäckning. I år blir det Niveau till Chantine och Ludwigs Champion till Vanessa. Håll tummarna för att de blir dräktiga.
Tekla och Nike har börjat fylla på mjölk, nu är det snart bara en månad kvar. Längtar som tusan efter våra små bebisar.
Juni: Efter regn kommer solsken. Coudoux fick sluta sina dagar endast 4 år gammal. Han hade utvecklat en ringkota på höger fram och det fanns inget annat att göra. Efter en tid av tårar har nu glädjen kommit tillbaka. Idag 18/6 fölade Tekla. Vi vakade under natten eftersom hon igår fått vaxproppar och va allmänt orolig. Men hon valde att föla ute i hagen under dagen istället. Jag skulle ut och titta till hästarna då jag hörde skrik från hagen och där låg en liten krabat och sprattlade. Hagkompisen Nike stod intryckt mot staketet och Tekla vaktade sitt föl. Efter lite väntan reste sig den lille och jag fick med dem in på lösdriften. Sen brakade världens åskoväder loss, så det va tur att jag hann få in dem. Den lilla ska få heta Noomie, e Nobel. Nu hoppas vi att Nike är snabb och klämmer ut sin också.
Juli: På midsommardagen fölade äntligen Nike. Hon fick ett hingstföl med otroligt långa ben som Erik döpt till Conny D. Han har under sina veckor i livet utvecklats mycket bra och det ser ut att finnas mycket gång i honom.
Tekla har vi betäckt om, tog sig inte första gången så nu väntar vi på att kunna kolla henne igen. Vi valde att betäcka henne med Lasandos i år. Channie har inte velat bli dräktig, så som sista test ska hon nu betäckas naturligt med Goldmine xx, vi hoppas på att det tar sig. Vanessa är dräktig på 65 dagar med Ludwigs Champion och det hade varit roligt att få minst ett föl till nästa år.
Nu har äntligen terrängbanan tagit sådan form att det går att ha terrängträningar där. Vilket vi nu börjar med, se under fliken träningar.
Augusti: Så har vi då kommit in i augusti och förberedelserna inför hösten tar vid. Tekla är kollad på 17 dygn och dräktig med Lasandos. Channie ska kollas v.33 och vi hoppas att hon också har tagit sig. Årets föl växer och de ser ut som två kopior. Conny ska visas på fölpremiering till helgen. Hoppas att han sköter sig, för han är riktigt fin.
Cassius ska genomgå en artroskopi (titthålsoperation) i höger bakknä för att se om något är fel då han blir halt så fort han gör ett hårt jobb. Jag hoppas att det finns något att göra åt det. Murre har fått åka tillbaka till sin ägare då han tyvärr ska säljas. Jättetråkigt för Erik för han hade en kanonhäst på gång, men man kan inte alltid råda över det som händer och vi hoppas att Murre får fortsätta att visa framfötterna i fälttävlan.
Conny visade sig med bravur på fölvisningen och fick hela 47p och klass 1 (888788) han slutade 3:a bland fölen i Sörmland. Noomie ska besiktigas och är förmodligen såld till Skåne som blivande fälttävlanshäst.
Channie är konstaterad dräktig på 22 dygn med Goldmine xx, så om allt håller i sig får vi tre föl nästa år. Jättekul att hon äntligen tog sig efter två års kämpande och flera hingstbyten. Sista försöket vi gjorde i år var naturlig betäckning med 22 åriga fullblodet Goldmine. Skönt att hon tog sig, bara hoppas att fostret får vara kvar.
December: Nu har några månader gått sedan augusti och lite har det minsann hänt på Välvesta. Nike är såld till våra goda vänner Caroline och Rickard som ska fortsätta använda henne i aveln. Vi är jätteglada att hon kommit till ett kanonhem då hon tyvärr inte fungerade hos oss i vår stoflock.
Cassius har efter väldigt lång konvalescens äntligen fått börja skrittas korta stunder. både han och jag njuter av det.
Frank har varit på utställning där han visades som 1års hingst och fick fina 38 poäng. Han skötte sig jättebra och visade upp sig från sin bästa sida.
Fölens avvänjning har gått lysande och Noomie flyttar inom kort till Skåne.
Våra tre dräktiga ston blir allt rundare om magen och Vanessa som fölar i april börjar visa sitt muntra humör = arg som ett bi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2011
Januari: Nu ha vi då kommit till ett nytt år. Snön har börjat smälta och då blir det isiga vägar och skare som hästarna ska ta sig igenom. Magarna på de tre dräktiga stona växer, likaså unghästarna. Carnessa och Frank ska börja löshoppas lite smått och och om snön försvinner snabbt kan man börja jobba de lite smått på ridbanan för att lära dem första kommandona.
Noomie har flyttat till Skåne, saknar hennes glada gnägg och mysiga panna som hon alltid ville bli kliad på.
Februari: Erik har klarat sin hästskötarexamen och är nu färdig C-tränare i fälttävlan. Stona blir allt rundare om magen och nu längtar vi till fölningarna sätter igång. Hade helst sett att alla tre fölade i april, men den som väntar på något gott...
Mars: Äntligen börjar snön att smälta och vi kan börja med att vårstäda gården. flera av staketen har tagit stryk av snön så vi har lite att pyssla med. Vanessa närmar sig fölning, ca: 3 veckor kvar nu. Ska bli jättespännande att se vad som kommer ut. Vi har gjort det så kallade ”ringtestet” på henne och enligt detta har hon ett stoföl i magen, vi får se om det stämmer.
Nu har jag kunnat rida igenom Cassius lite då fälten börjat torka upp. första gången han jobbas ordentligt sedan maj 2010. Vi har mycket styrkearbete kvar innan vi kan göra några stordåd, men det är roligt att rida lite ordentligt igen.
Både Frank och Carnessa har börjat löshoppas och vi tränar Frank inför 2 års talangjakt i maj.

April:
Nu har äntligen Vanessa fölat, hon gick även denna gång övertiden. När det var dags visade hon ingenting, när jag sen skulle titta till henne hade fölungen redan kommit ut. Det blev ett hingsföl, fux med fyra vita strumpor och stjärn. En väldigt söt lite herre.
Maj: En vecka efter fölning blev lille hingsten som ännu inte fått något namn sjuk. Visade samma symptom som sin syster med feber och allmänpåverkad. Efter en plasmakur och penicillin mår han ytterligare en vecka senare mycket bättre. Pigg och busar hela tiden. Blodprov visade att han hade väldigt dåligt med antikroppar och nu har vi lärt oss till nästa gång att Vanessa läcker ur sin råmjölk och vi får se till att det finns hemma vid nästa föl hon ska ha.
Cassius har nu fått somna in och galoppera iväg till Trapalanda. Han blev halt så fort jag ökade träningen det minsta, men så fick han ju tyvärr ingen god prognos vid operationen i höstas. Det är med stor saknad han lämnar oss.
Skilda vägar går även jag och Erik och vi får se vad framtiden har att erbjuda oss.
Efter tre plasmakurer och antibiotika verkar det som att Le Rouge har frisknat till och ska äntligen få släppas iväg på bete. För Tekla och Chantine närmar sig fölningarna med stormsteg. Tekla har fyllt på fullt i juvret och Chantine är på god väg. Längtar tills det är dags.
Frank visades 28 maj på talangjakt för 2-åriga ponnyer. Han visade sig från sin hingstiga sida och hade lite svårt att fokusera fullt ut. Men han gjorde ett bra jobb och jag blev förvånad över resultatet, 887789 på gångarter och 78 i löshoppningen, 47p och diplom blev det i gångarter och 47p klass 1 i hoppning. Får se vad framtiden blir för honom, men det hade varit roligt att visa honom på bruksprov för 3-åringar nästa år. Men det beror på helt hur han sköter sig som hingst.
I höst ska vi tillsammans med Stall Pooh och Greengard sponsra 6-års Breeders i fälttävlan. En rolig chans som vi självklart vill vara med och göra.
Länk till ASVH
Juli: Sommar, semester och härlig ledighet. Alla hästarna är på sina beten och njuter av tillvaron. Våra föl växer som gräset. Snart är det dags att ta hem Le Rouge och Lady Gaga som ska visas på fölvisning 14:e augusti. Ska bli spännande att se hur de bedöms.
Vårt kära new foreststo Imra har fått lämna oss för Trapalanda där hon slipper smärta och ålderdom.